Skip til hoved indholdet

Overskrift

Besigtigelsestur til Sønderjylland og Flensburg

Tilføjet 14.06.2022

 

Sundby-Hvorup Boligselskab vendte fredag den 10. juni bussen mod syd. Organisationsbestyrelsen, afdelingsbestyrelser og nogle af de administrative medarbejdere skulle på besigtigelsestur ned igennem Danmark og videre til Flensburg. Turen var oprindeligt planlagt i 2020, men desværre var dette en af de ting som vi blev nødt til at aflyse p.g.a. Corona. Derfor har beboerdemokrater og medarbejdere glædet sig i to år til at komme afsted på denne tur, som nu endeligt kunne realiseres.

 

På turen igennem Danmark og videre til Flensburg, blev der kigget på forskellige bygningsværker, materialevalg, havnefronter og et teglværksmuseum.

 

Fredag gik turen først til Vejle, hvor vi besigtigede to meget markante bygningsprojekter beliggende på en meget synlig placering i og omkring Vejle fjord .

 

Det første byggeri var Fjordenhus, som er tegnet af den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson og stod færdig i 2018. Den flotte bygning i havnebassinet i Vejle er på 9.000 kvadratmeter, og består af fire sammenhængende cylindre, der med en højde på 28 meter rejser sig op af vandet, og skaber en forbindelse mellem Vejle Fjord og Vejle centrum

Vi besigtigede også den nok mere kendte og ikoniske bygning Bølgen, som de fleste har lagt mærke til, når de kører over Vejlefjord broen. De to første bølger stod færdige i 2009, hvorefter byggeriet gik i stå under finanskrisen. Byggeriet af de tre sidste bølger blev påbegyndt i 2015 og i slutningen af 2018 stod alle fem bølger færdige.

Herfra gik turen videre til Cathrinesminde Teglværk i Broager, hvor vi fik teglværkernes historie i Danmark, både omkring det hårde fysiske arbejdet der var på teglværkerne, men også hvordan de boede m.m.

Sidste stop inden turen gik videre til Flensburg, var Sønderborg havnefront. Her fik vi en vandretur langs med havnen, og fik set den enorme udvikling, der har været her igennem flere år. Det mest iøjnefaldende byggeri er nok Hotel Alsik, som står som et flagskib på havnen i Sønderborg.

Alsik er med sine 24.800 kvadratmeter, 19 etager og 70 meter i højden, både det største hotel i det dansk-tyske grænseland og blandt de største hoteller i Danmark. Hotellet ligger på Sønderborgs smukke gamle havnefront, hvor moderne arkitektur, nytænkende byggeri og imponerende kunst møder historiens vingesus, byens puls og den enestående natur langs Flensborg Fjord.

Selve hotellet er tegnet af det renommerede danske arkitektbureau Henning Larsen Architects. Der er lagt stor vægt på et skabe et bæredygtigt byggeri, da Alsik er en del af Sønderborgs vision om at være CO2-neutral i 2029. Alsik er i dag 76 % CO2-neutralt og et grønt hotel fra kælder til kvist. Det har kostet 750 millioner at bygge hotellet.

Turen gik lørdag op til Mørviger Vandtårn som ligger på den østlige højderyg i bydelen Fruerlund i Flensborg og er et af byens vartegn. Den panoramiske udsigt fra tårnet ned på Flensborg og helt til Danmark er imponerende.

Vandtårnet byder med sin 26 meter høje platform på en storslået udsigt ud over byen Flensburg og fjorden. Foroven fører en gang rundt om den store vandtank, der gemmer på 1,5 millioner liter drikkevand. Vandtårnet er tegnet af arkitekten Fritz Trautwein og fik på grund af sin form hurtigt navnet "Blomstervasen". Også i dag er det grønne vartegn en vigtig del af vandforsyningen til Flensborg. 

Ved siden af vandtårnet ligger der to kolonihaveforeninger og et forholdsvist nyt boligbyggeri. Tilbage i 2011 var det det danske arkitektfirma Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS, der vandt konkurrencen om et nyt boligbyggeri ved vandtårnet, som var inspireret af kolonihaverne omkring tårnet.

Lørdag var vi også på rundtur i Flensburg, hvor udviklingen af boligbyggerier langs med den østlige del af Flensburg fjord var i højsæde. I de gamle industriområder blomstrer boligbyggerierne frem med respekt for havnen og byen. Arkitekterne prøver at give bebyggelserne et maritimt look, så de passer ind i omgivelserne.

Flensborgs gamle havneområde er et vigtigt strategisk udviklingsområde. Byen oplever en kraftig befolkningsvækst, og har et mål om at opfylde behovet for nye boliger. Desuden er det Flensborg vision at styre væksten, samtidig med at skabe nye kvalitetsboliger for indbyggerne.

Vi besigtigede blandt andet den tidligere flådestation Sonwik, der siden 2002 er omdannet til en eksklusiv bydel. Her så vi også lystbådehavnen med 20 ”vandhuse”, der er bygget på en bro båret af bjælker ude i fjorden. Her har hvert enkelt hus sin egen bådplads under husene.

 

Vi var også omkring Ballastkai, hvor man havde bygget huse i delvist træ og delvist mursten. Også disse huse var inspireret af den maritime stil med mange forskellige former, så de mindede om dele af et skib.

Senere på dagen var vi med på en guidet sejltur ud igennem Flensburg Fjord, hvor vi så bebyggelserne fra søsiden.

Søndag vendte vi igen bussen mod nord, med et enkelt stop i Seest. Her fik vi en guidet tur på den meget kendte fyrværkerigrund, hvor der i dag er bygget bæredygtige boliger. Vi hørte om den spændende rejse fra en forurenet grund til et meget bæredygtigt og prisbelønnet byggeri.