Skip til hoved indholdet

"At samarbejde er at lykkes"

At samarbejde er at lykkes

I over 10 år har boligsocialt arbejde været i fokus i Løvvangen gennem et samarbejde mellem Sundby-Hvorup Boligselskab, Aalborg Kommune og Landsbyggefonden. Siden 2021, hvor den igangværende boligsociale helhedsplan trådte i kraft, har nøgleordet været samarbejde, samarbejde og atter samarbejde. For når succeskriterierne er flere beboere, der skal i beskæftigelse, flere der lykkes med uddannelse, og flere der tager chancer for at indfri deres potentiale, er samarbejde alfa og omega.

Vi har fra begyndelsen sigtet efter tre grundlæggende målsætninger:

  1. Flere beboere skal i job gennem bæredygtigt og langsigtet samarbejde med lokale virksomheder.
  2. Flere skal fastholde og gennemføre uddannelse.
  3. Styrkelse af bæredygtige fællesskaber.

Samarbejde giver tryghed

Løvvangen er et lige så mangfoldigt, almindeligt og roligt boligområde som andre boligområder. Det er trygt, rart, og der er et stærkt sammenhold blandt beboerne. Når vi zoomer ind på data og analyserer tryghed og trivsel i den almene boligsektor, er vi stolte af, at Løvvangen også beviser sig som et trygt boligområde med stærke fællesskaber.

For at vi som medarbejdere i den boligsociale helhedsplan kan sikre, at flere beboere kommer i arbejde eller gennemfører en uddannelse, skal vi gøre det sammen med kommunale partnere. Beboere uden for arbejdsmarkedet har et tæt samarbejde med jobcentret, og børn og unge har en fast tilknytning til dagtilbuddet og skolerne. Derfor er vores vigtigste opgave at samarbejde med kommunale samarbejdspartnere, som allerede løser opgaven. Det er dagtilbudspædagogerne, sprogkonsulenterne, skolerne, DUUS, fritidsklubberne og forældrene. For voksne er det jobcentret bredt, uddannelsesinstitutioner, den frivillige sektor osv.

Et nej er altid en ny invitation

I vores samarbejde har vi mødt hinanden, hvor ting har set umulige ud, men vi har også erkendt, at et nej altid er en ny invitation. Derfor er nye møder sat med den samme dagsorden og det samme ønske. Ud af dette kom en Pippi Langstrømpe-attitude frem: "Det har vi ikke gjort før, lad os prøve det". Det har gjort, at vores nysgerrighed på hinandens drivkraft og potentiale er vokset. Vi er åbne for nye veje og tager imod ideer, uanset hvem der kommer med dem.

 

En simpel opskrift på samarbejde

Hvad kan du? Hvad kan jeg? Hvad kan vi sammen?

Disse spørgsmål danner grundlaget for vores arbejde i Kvarterets Hus, uanset hvilke samarbejdspartnere vi indgår samarbejde med. Vi skal anerkende vores egne styrker. Vi anerkender vores partners styrke og faglighed. Vi er ligeværdige partnere med ét fælles mål: At bringe flere i job, at flere lykkes med uddannelse, og at flere indgår i styrkede fællesskaber.

 

Ved at stille spørgsmålene "Hvad kan du? Hvad kan jeg? Hvad kan vi sammen?" styrker vi vores kultur af åbenhed, nysgerrighed og fælles ansvar. Det første skridt er at anerkende vores egne styrker og svagheder. Ved at forstå, hvad vi hver især kan bidrage med, kan vi identificere, hvor vi har brug for hinanden. Vores samarbejde med jobcentret, skolerne og andre institutioner har vist, hvordan vi kan samarbejde om hinandens ressourcer og kompetencer for at opnå forandring. Åbenhed og nysgerrighed over for nye muligheder er også afgørende. Vi skal være villige til at tænke kreativt og prøve nye tilgange. I stedet for at blive fanget i gamle vaner, stræber vi efter en kultur, hvor vi spørger: "Hvorfor ikke?" og "Hvordan kan vi gøre det?" Samarbejde er for os nøglen til succes.

 

På denne måde er vi lykkedes med at have en beskæftigelsesindsats, der skaber job og samtidig er med til at forebygge arbejdsløshed, f.eks. ved at få voksne i gang med en uddannelse. Vi er lykkedes med initiativer, hvor børn mødes på tværs af forskellige skoler i Nørresundby, stifter nye venskaber, og deres læring styrkes i praksis via oplevelser med kultur og natur. Vi er lykkedes med at skabe samarbejde mellem skolerne, uanset om de er private eller offentlige, om at være fælles om ungelivet i Nørresundby. Vi er lykkedes med at styrke fællesskaber, som ikke kun styrker naboskabet, men også frivilligheden, når der er brug for den.

Med denne tilgang ser vi muligheden for at bygge broer, styrke hinanden på tværs af bydelen og forebygge stigmatisering og mistrivsel blandt børn.

 

Samarbejde er essentielt, fordi vi er forbundet

Det boligsociale felt berører menneskers hverdagsliv. Det er mennesker, som er lige så forskellige som du og jeg. At være arbejdsløs på grund af sygdom, ulykke eller fordi man er nyuddannet, kan være en meget sårbar position for alle. Det kender vi også på egen krop. Når livet gør ondt, og man er i berøring med diagnoser eller psykiske lidelser, er det ikke et godt sted at være for nogen. Nogle af os kender det også på egen krop. Samtidig er menneskerne forbundet med diverse relevante aktører og institutioner, der vil hjælpe dem med at komme tættere på deres mål, uanset om det er et fuldtidsjob eller et fritidsjob. På den måde er vi i netværk med hinanden på kryds og tværs, og vi har hver vores styrker, hver enkelt af os. Samtidig er vi også en del af samfundsstrukturer, kulturer og teknologier, der hver på deres måde påvirker os. Derfor anerkender vi, at enhver indsats for positiv forandring er indlejret i en sammenhæng af de fællesskaber, vi indgår i, der muliggør os at skabe mere bæredygtige og meningsfulde løsninger.

Derfor ser vi samarbejde som nøglen til positiv og bæredygtig udvikling i det boligsociale felt.

Læs mere om vores Kvarterets Hus